4 март 2014 г.

" Съвършен факт "

Fait accompli (фетакомпли) е френски израз и означава съвършен факт.Много по лесно е да получиш прошка  за определено действие, отколкото да искаш разрешение.
Кога използваме -  Fait accompli:
Когато сме изпратили документ удостоверяващ плащане, за  по- малко от уговорената сума  и на гърба му сме изписали „ потвърдено пълно изплащане“.
Много, често при преговори когато едната страна предлага на другата да приеме уговореното, вместо да си прави труда да открие ново договаряне.
Когато са ни взели повече пари  при джиросване, по лесно да изпишете на гърба ( платено напълно) отколкото да оспорвате станалото.
В Калифорния  Fait accompli се използва в автосервизите, поправят ти колата без да искат твоето разрешение за това  и смятат, че си безсилен - защото колата вече е поправена  могат да я задържат докато платиш. ( в някой щати има приети закони против това)
 Понякога  „ Съвършеният  факт  „ може да бъде и опасен и скандален.И  ти се налага да се  усмихнеш на човека, които ти го поднася.
 Преди време дадох на заем на близък приятел  малък телевизор, тои  го беше заложил … След  време ми изпрати квитанция на фирмата и бележка: „ Скъпа Тони, съжалявам за станалото, но ми трябваха пари за съдбовна среща …а нямах. Нека станалото , ти бъде за урок, никога не се доверявай на никого.“
Неговата безочливост толкова ме смая и развесели, че му простих.

Няма коментари:

Публикуване на коментар