4 март 2014 г.

„ Богаташки ” термостат
Повечето хора живеят живота си на автопилот, правейки неща без да се замислят за тях. Една пословица гласи „ Ако продължавате да правите това, което винаги сте правили, просто ще получите от това което имате.”
Преди известно време Донълт Тръмп имал дълг от един милиард долара.Един от банкерите който бил изпратен, да иска да бъдат върнати парите, ми разказа как всъщност протекла срещата.Макар че били дошли да закрият компанията, Тръмп ги поканил много стилно и започнал да ги убеждава да му дадат отсрочка, за да върне парите.Те се съгласили при условие, че ще намали рязко своите разходи.
Тръмп отказал! Казал им, че ако искат да им върне парите, трябвало да го подкрепят в подържането на стила на живот, с които е свикнал.Той настоявал да му бъдат „отпуснати” стотици хиляди долара месечно и да има пълен достъп до частните си самолети – с две думи да продължава да живее така както му харесва.За срок от една година той не само върнал дълга си към банките, но също така имал приход от стотици милиони долари.
Неговият термостат бил нагласен на такива висока степен, че просто не му позволявал да има по – малко за каквото и да било по дълъг период от време...Ето защо разликата между хората, мислещи като богаташи и хората, мислещи като бедняци, не може да бъде измервана със сумата, която имат в банката – тя се измерва със сумата, която е в тяхното съзнание смятана за естествена и нормална...Докато активно не препрограмирате съзнанието си, вашето минало ще бъде отличен индикатор на вашето бъдеще.
 „ Аз ще те направя БОГАТ ”  - Пол Маккена

" Съвършен факт "

Fait accompli (фетакомпли) е френски израз и означава съвършен факт.Много по лесно е да получиш прошка  за определено действие, отколкото да искаш разрешение.
Кога използваме -  Fait accompli:
Когато сме изпратили документ удостоверяващ плащане, за  по- малко от уговорената сума  и на гърба му сме изписали „ потвърдено пълно изплащане“.
Много, често при преговори когато едната страна предлага на другата да приеме уговореното, вместо да си прави труда да открие ново договаряне.
Когато са ни взели повече пари  при джиросване, по лесно да изпишете на гърба ( платено напълно) отколкото да оспорвате станалото.
В Калифорния  Fait accompli се използва в автосервизите, поправят ти колата без да искат твоето разрешение за това  и смятат, че си безсилен - защото колата вече е поправена  могат да я задържат докато платиш. ( в някой щати има приети закони против това)
 Понякога  „ Съвършеният  факт  „ може да бъде и опасен и скандален.И  ти се налага да се  усмихнеш на човека, които ти го поднася.
 Преди време дадох на заем на близък приятел  малък телевизор, тои  го беше заложил … След  време ми изпрати квитанция на фирмата и бележка: „ Скъпа Тони, съжалявам за станалото, но ми трябваха пари за съдбовна среща …а нямах. Нека станалото , ти бъде за урок, никога не се доверявай на никого.“
Неговата безочливост толкова ме смая и развесели, че му простих.